Blokus on hulvattoman hauska, mutta samalla myös jännittävä koko perheen strategiapeli, joka tarjoaa loputtomasti haasteita kaikenikäisille pelaajille. Blokus pelin ideana on asettaa erimuotoisia Tetris-palikoita muistuttavia laattoja pelilaudalle niin, että ne koskettavat toisiaan pelkästään kulmista. Tämä on todella yksinkertainen sääntö, joka kuitenkin tuo peliin valtavan määrän strategisia mahdollisuuksia. Pelin on kehittänyt ranskalainen suunnittelija Bernardo Tavitiano, ja se on ollut todella suuressa suosiossa jo vuodesta 2000 lähtien.

Mikä on Blokus peli?

Blokus on abstrakti strategiapeli, jonka parissa kisataan siitä, kuka saa asetettua eniten omia laattojaan pelilaudalle. Sitä pelataan yleensä joko kahden tai neljän pelaajan kesken, ja yhden pelin kesto on suurinpiirtein 20 minuuttia. Pelaajat asettavat vuorollaan laattoja pelilaudalle niin, että oman laatan on aina kosketettava kulmasta vähintään yhtä samanväristä laattaa. Blokus-peli on voittanut useita palkintoja, kuten esimerkiksi Vuoden peli -palkinnon ja Mensa Selectin, mikä kertoo sen suosiosta ja laadusta.

Blokus säännöt

Blokus-pelin säännöt on helppo oppia. Tärkein sääntö on se, että jokaisen laatan, jonka pelaaja asettaa laudalle, on koskettava vähintään yhtä samanväristä laattaa vain kulmista. Palikat eivät saa koskettaa toisiaan sivuista. Ensimmäinen laatta, joka asetetaan laudalle, peittää aina kulmaruudun. Peliä pelataan vastapäivään, ja pelaajat asettavat uusia laattoja vuorotellen. Blokus päättyy, kun jokainen pelaaja on asettanut kaikki laattansa, tai kun he eivät enää pysty asettamaan niitä. Voittaja on se, jolla on vähiten ruutuja jäljellä olevissa laatoissa.

Polyominojen asettelua

Polyominojen asettelu on Blokus-pelin ydin. Laatat ovat erimuotoisia, ja niitä on eri kokoisia. Ne muistuttavat vahvasti Tetriksestä tuttuja kappaleita muodoiltaan ja väreiltään. Pelin alussa jokainen pelaaja valitsee, minkä värisillä laatoilla haluaa pelata. Pelin edetessä laattoja ladotaan sitten pelilaudalle niin, että ne koskettavat kulmista vähintään yhtä samanväristä laattaa. Ja kun edetään seuraavan pelaajan vuoroon, hänen laittamansa uuden laatan on aina tehtävä samoin.

Pelaajien on suunniteltava huolellisesti, miten laatat asetetaan laudalle, jotta ne täyttävät tilat mahdollisimman hyvin, ja samalla estävät vastustajia asettamasta omia pelikappaleitaan. Pelaajat voivat myös yrittää ottaa strategisesti paikkoja, joita vastustajat tarvitsevat, jättäen heille vähemmän mahdollisuuksia polyominojen asettelulle.

YouTube

Blokus kaksinpeli

Blokus on siitä hauska peli, että se sopii hyvin myös kahdelle pelaajalle. Kaksinpelissä strategia on hieman erilainen kuin useamman pelaajan pelissä, sillä pelaajat voivat keskittyä enemmän toistensa liikkeisiin. Ja niin ollen myös paremmin sabotoimaan toistensa peliä tarvittaessa. Samalla pelaajat voivat kuitenkin myöskin paremmin keskittyä omaan peliinsä ja strategiaansa.

Blokus on siis hyvä peli niille, jotka haluavat päästä taktikoimaan, olipa kyse sitten omasta pelistä tai pelikumppanin häiriköinnistä. Pelistä on olemassa myös erillinen jatko-osa, joka on luotu vain ja ainoastaan kahden pelaajan pelattavaksi.

Jatko-osat

Pelit yleensä jatkavat elämäänsä niiden julkaisun jälkeen kasvaen erilaisten jatko-osien turvin. Blokus ei ole minkäänlainen poikkeus, vaan siitä löytyy myös omat lisäosansa, jotka tuovat mukanaan uusia haasteita ja hauskoja pelihetkiä. Yksi näistä on nimeltään Blokus Trigon. Tässä versiossa pelilauta on kuusikulmion muotoine,n ja laatat koostuvat pienistä kolmioista. Blokus Trigon on suunniteltu erityisesti kolmelle pelaajalle, kun taas perinteinen peli on parhaimmillaa kahden tai neljän hengen porukalla.

Toinen suosittu jatko-osa on Blokus Junior, joka on pelin yksinkertaistettu versio. Se on tarkoitettu perheen pienimmille pelaajille. Blokus 3D on puolestaan kolmiulotteinen peli, jossa laatoista rakennetaan 3D-kokonaisuutta, ja pisteet tulevat sen perusteella, paljonko omaa väriä näkyy ylhäältä katsottaessa.

Blokus Duo on sitten taas kahdelle hengelle erikseen suunniteltu peli, jossa mukana on vain kaksi väriä ja hieman pienempi 14 x 14 -kokoinen pelilauta. Erilaiset muunnelmat tuovat mukavaa vaihtelua pelaamiseen ja auttavat optimoimaan pelielämyksen juuri omalle porukalle sopivaksi.

UKK

Miten blokusta pelataan?

Blokusta pelataan asettamalla erimuotoisia laattoja pelilaudalle siten, että ne koskettavat toisiaan vain kulmista. Peli alkaa, kun jokainen pelaaja asettaa laattansa laudan kulmaan, ja jatkuu, kunnes kukaan ei voi enää tehdä yhtäkään liikettä.

Voiko blokusta pelata kahdestaan?

Kyllä, Blokusta voi hyvinkin pelata kahdestaan. Kahden pelaajan pelissä kilpakumppanin liikkeitä päästään seuraamaan tarkemmin, mikä tuo omanlaisiaan taktikoinnin mahdollisuuksia pelin pelaamiseen.

Mikä on blokus?

Blokus on lautapeli, jossa pelaajat asettavat erimuotoisia värikkäitä laattoja pelilaudalle siten, että ne koskettavat toisiaan vain kulmista. Peliä pelataan kahden tai neljän hengen porukassa, ja se vaatii strategista ajattelua. Blokus sopii hyvin eri-ikäisille pelaajille.